Obálka čísla 9/2022 časopisu Sovak.
30. 9. 2022

Nepřehlédněte: Vyšlo číslo 9/2022 časopisu Sovak

Na titulní stránce je zachycen vodojem Horní Kamenice, který spravuje společnost Severočeské vodovody a kanalizace. Více o historii vodárenství v severních Čechách se dočtete v úvodním článku tohoto vydání. Autorem textu Historie severočeských vodovodních potrubí sahá hluboko do minulosti je Mario Böhme.

Článek Kateřiny Kreislové, Hany Geiplové a Pavlíny Fialové Materiály a korozní rizika v prostředí čistíren odpadních vod se zabývá životností vodárenské infrastruktury a specifickým výzvám, které prostředí čistíren odpadních vod představuje.

Stanovisko Státního zdravotního ústavu ke koncentraci léčiv v pitné vodě a povinnosti provozovatelů vodovodů při jejím sledování se věnuje text Františka Kožíška, Petr Pumanna a Hany Jeligové Doporučení přijatelných koncentrací léčiv v pitné vodě.

Témata řešená na druhé online konferenci Vodárenská biologie 2022 shrnuje ve svém příspěvku Jana Říhová Ambrožová, zazněly například přednášky zabývající se problematikou antibiotik nebo detekcí virů v odpadních vodách.

Článek Michaely Vojtěchovské Šrámkové Opětovné využití vody se zabývá možnostmi, které nabízí vyčištěná odpadní voda jako surovina pro další využití, a shrnuje také aktuální legislativu upravující tuto problematiku v různých zemích.

Aktuálnímu tématu odlehčovacích komor se věnoval seminář organizovaný SOVAK ČR. Článek Ivany Weinzettlové Jungové shrnuje zásadní informace, se kterými se účastníci semináře mohli seznámit.

V rubrice Z regionů přinášíme informace o aktuálních projektech společností Vodovody a kanalizace Jesenicka, Vodovody a kanalizace Vyškov, Jihočeský vodárenský svaz, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava nebo Pražské vodovody a kanalizace.

Ilona Líkařová, Petra Martinková, Pavel Procházka v článku Informační systém pro návštěvníky areálu Nové vodní linky ÚČOV Praha popisují kombinaci několika forem prezentace, které umožňují laikovi nahlédnout poutavou formou do dění uvnitř největší pražské čistírny odpadních vod.