2. 12. 2014

SOVAK ČR vítá avizovanou změnu orientace České inspekce životního prostředí

K 1. 1. 2015 dochází ke změně na místě ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Nastupující ředitel Ing. Erik Geuss deklaroval jako svůj hlavní cíl v nové roli zajistit zlepšení životního prostředí, nikoliv vlastní udělování sankcí.

Sdružení SOVAK ČR je dobrovolným, neziskovým zájmovým sdružením v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a sdružuje subjekty, jejichž hlavním předmětem činnosti je zajišťování zásobování vodou nebo odvádění a čištění či jiné zneškodňování odpadních vod, a to jak z hlediska provozování a spravování, tak z hlediska vlastnictví, rozvoje a výstavby. V současné době má SOVAK ČR 113 řádných členů a 139 členů mimořádných. Členové SOVAK ČR zásobují kvalitní pitnou vodou přes 9 mil. obyvatel a odvádějí a čistí odpadní vody 8 mil. obyvatel v České republice.

K 1.1.2015 dochází ke změně na místě ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Nastupující ředitel Ing. Erik Geuss deklaroval jako svůj hlavní cíl v nové roli zajistit zlepšení životního prostředí, nikoliv vlastní udělování sankcí. SOVAK ČR tuto změnu v orientaci ČIŽP velmi vítá, neboť prosazování preventivních opatření a schopnost nalézat řešení je výrazně efektivnější než snahy o maximalizaci výběru pokut, která historicky vedla často k dlouhým správním a návazným soudním sporům. Tyto spory navíc často s odstupem řady let skončily v neprospěch státního rozpočtu. Stejně tak avizovaná snaha o komunikaci s veřejností a to i odbornou je vítanou změnou a vodohospodářské subjekty přivítají včasné informace o připravovaných podnětech ze strany ČIŽP.

Ing. František Barák,
předseda představenstva SOVAK ČR

                       

Za technickou stránku odpovídá: Ing. Ondřej Beneš, člen představenstva