10. 9. 2014

Stanovisko oborového sdružení SOVAK ČR k poskytování odborných posudků – hodnocení zdravotního rizika pro nerelevantní metabolity pesticidů

Vyhláškou č. 83/2014 Sb. byla s platností od 29. května 2014 provedena novela vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. 

Tato novela mj. změnila znění vysvětlivky (č. 27) k ukazateli „pesticidní látky“ v příloze 1: „Pesticidy se rozumí organické insekticidy, herbicidy, fungicidy, nematocidy, akaricidy, algicidy, rodenticidy, slimicidy, příbuzné produkty (např. regulátory růstu) a jejich relevantní metabolity, rozkladné nebo reakční produkty. Stanovují se pouze pesticidy s pravděpodobným výskytem v daném zdroji, nestanovení pesticidních látek se zdůvodní.“ Klíčovou změnou je především doplnění přívlastku „relevantní“, který v textu – oproti evropské směrnici 98/83/ES – chyběl.  S ohledem na tuto legislativní změnu bylo dne 9.7.2014 zveřejněno Metodické doporučení SZÚ – Národního referenčního centra pro pitnou vodu pro hodnocení relevantnosti metabolitů pesticidů v pitné vodě.

Aby výstupy tohoto Metodického doporučení mohly být využity v celé vodárenské praxi ČR, poskytnou provozovatelé vodovodu, členové sdružení SOVAK ČR, Ministerstvu zdravotnictví „Odborné posudky – hodnocení zdravotního rizika“ a „Stanovení bezpečné koncentrace nerelevantního metabolitu pesticidu“ (doporučenou limitní koncentraci v pitné vodě), tedy dokumenty, které si provozovatel vodovodu pro analyticky zjištěný metabolit pesticidu v pitné vodě zajistil.  

Zástupci SOVAK ČR se shodli, aby seznam takto posouzených nerelevantních metabolitů pesticidů, včetně jejich navržených limitních hodnot – jako hodnot doporučených -  byl Ministerstvem zdravotnictví zveřejňován na webových stránkách, aby navržená doporučená hodnota jednotlivých metabolitů byla jednotná pro celou ČR. Součástí každé žádosti o zveřejnění bude vždy souhlas provozovatele vodovodu (tj. plátce zpracovaného posudku „Hodnocení zdravotního rizika…“) s tímto způsobem  jeho zveřejnění. Tento navrhovaný postup a způsob spolupráce v dané problematice byl projednán na předběžných jednáních s odbornými pracovníky Státního zdravotního ústavu, Ministerstva zdravotnictví a SOVAK ČR.  

Ing. František Barák
Předseda představenstva SOVAK ČR


Od 1. 9. 2014 byly Ministerstvem zdravotnictví zprovozněny www stránky se seznamem nerelevantních pesticidů a jejich oporučených limitních hodnot.
http://www.mzcr.cz/Verejne/obsah/pitna-voda-pesticidy-nerelevantni-metabolity_3170_5.html