4. 12. 2014

Stanovisko SOVAK ČR k působnosti nového eurokomisaře pro zdravotnictví

Úplné znění stanoviska SOVAK ČR

1. Sdružení SOVAK ČR, které chrání zájmy vodohospodářského oboru a jeho zákazníků, požaduje v rámci působnosti nového složení Evropské komise, aby komisař pro životní prostředí dal v oblasti vodního hospodářství tyto priority:

  • upřednostnění řešení odstraňování znečištění vodních zdrojů, které jsou využívány pro výrobu pitné vody a to zejména u látek jako jsou hnojiva s obsahem fosforu a dusíku, pesticidy nebo veterinárními produkty;
  • nastavení procesů ochrany životního prostředí proti rostoucímu znečištění způsobenému farmaceutickými výrobky jak pro humánní tak pro veterinární použití a produkty jejich degradace;
  • plnou podporu aplikace principu „znečišťovatel platí“ na všechny výrobce i spotřebitele znečišťujících látek pro vodní prostředí tak, jak to ukládá Rámcová vodní směrnice, ale i evropská politika v oblasti zdravotnictví za účelem ochrany zdraví obyvatel a životního prostředí.

Dostupné vodní zdroje jsou stále znečišťovány různými látkami, přičemž rozhodující roli hraje zemědělství a zejména látky dusíkatá a fosforečná hnojiva, pesticidy a léčivé přípravky pro veterinární použití. Je třeba řešit tento typ plošného znečištění zavedením opatření, která snižují zatížení u zdroje znečištění – např. šetrnějšími způsoby výroby, prevencí, způsobem aplikace, minimalizací odpadů tak, aby znečištění bylo řešeno hned při svém vzniku a bylo tak zabráněno pronikání nebezpečných látek do vodního cyklu. Koncová řešení („end-of-pipe solutions“) používající chytré a pokročilé technologie zpracování znečištění by měla být považována až za poslední možnost, protože nejsou dlouhodobě udržitelná vzhledem k nárokům na spotřebu energie, dodatečnému použití chemikálií a s tím spojeným vznikem vedlejších produktů a rostoucím zpracováním kalů.

Za tím účelem musí příslušná odvětvová legislativa v oblasti veterinárních léčiv, dusičnanů (hnojiv) a přípravků na ochranu plodin (pesticidů) pokrýt mnohem víc rizik spojených se znečištěním vodních zdrojů, zvlášť těch, které slouží k odběru pitné vody.
 

2. DG SANCO by mělo společně s komisařem pro životní prostředí úzce koordinovat společnou činnost v oblasti rozvoje strategického přístupu k léčivům a mělo by i prosazovat preventivní opatření v různých fázích jejich životního cyklu s cílem zajistit ochranu vodních zdrojů.

Vznikající mikro-polutanty jako jsou léčiva a mikro-plasty způsobují obavy obyvatel, provozovatelů vodohospodářských služeb i politiků. Je třeba uplatňovat přístup kontroly u zdroje, který má zabránit pronikání nebezpečných látek do vodního cyklu, a stejně tak „princip znečišťovatel platí“. Evropská komise by zároveň prostřednictvím komisaře pro zdravotnictví měla posílit svou spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v oblasti ochrany zdrojů pitné vody a opatření na kontrolu zdrojů pitné vody.
 

Ing. František Barák
předseda představenstva

Za technickou správnost odpovídá: Ing. Ondřej Beneš, člen představenstva